Wat is de Omgevingswet?

Op 1 januari 2024 trad de Omgevingswet in werking. Deze wet bundelt alle wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water in onze leefomgeving. Daarmee vormt de Omgevingswet de basis voor de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving: de ruimte waarin wij wonen en werken.
 

Wanneer komt u ermee in aanraking?

Wanneer u plannen heeft om iets te veranderen in uw leefomgeving komt u in aanraking met de Omgevingswet. Bijvoorbeeld wanneer u uw bedrijfspand wilt uitbouwen.

Zolang u niks wijzigt in uw leefomgeving, zult u nog niet in aanraking komen met de nieuwe Omgevingswet. Bestaande vergunningen en meldingen blijven geldig en bedrijven hoeven geen nieuwe meldingen te doen.

 

Veranderingen t.o.v. eerdere regelgeving

De Omgevingswet is een nieuwe wet. Voorheen werd alle regelgeving in verschillende bronnen vastgelegd. Met de komst van de Omgevingswet is dit samengevoegd en vereenvoudigd.

Wat verandert nog meer?

  • Gemeenten leggen in hun omgevingsplannen niet alles meer tot in detail vast, zoals zij dat eerder wel deden in bestemmingsplannen. Hierdoor hebben inwoners en bedrijven meer ruimte om hun plannen uit te werken.
  • De Omgevingswet maakt het mogelijk dat gemeenten de regels aanpassen aan plaatselijke wensen en omstandigheden. Zo kunnen zij oplossingen op maat bieden.
  • De overheid bekijkt alle onderdelen van de leefomgeving meer in samenhang. Zij kijkt bijvoorbeeld tegelijkertijd naar thema's als energie, duurzaamheid en sociale effecten.
  • De Omgevingswet zorgt ervoor dat de overheid sneller beslist op aanvragen.
  • Vertrouwen is de basis. Vertrouwen van de overheid in inwoners en bedrijven, vertrouwen van inwoners en bedrijven in de overheid en vertrouwen tussen overheden onderling.
  • De overheid biedt mensen die wonen en werken in een gebied, meer ruimte om mee te denken over plannen en projecten van de overheid (participatie). Vernieuwende ideeën hebben daardoor meer kans van slagen. Zo kunnen inwoners bijvoorbeeld van tevoren meedenken met de overheid en ontwikkelaars over grote bouwprojecten.
  • Inwoners of bedrijven die een project willen starten, kunnen hierover in overleg gaan met de gemeente, voordat zij een aanvraag indienen. De gemeente controleert dan van tevoren of de plannen voldoen aan de regels en geeft advies over eventuele wijzigingen.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Omgevingswet of bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot uw eigen pand? Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring