Landelijke daling opname kantoorruimten, maar niet in Leiden!

Sinds het derde kwartaal van 2022 trappen beleggers in de kantorenmarkt op de rem. Er is een landelijk gebrek aan moderne en energiezuinige kantoorruimten en de opname in de gebruikersmarkt loopt terug. Maar in Leiden zien we een andere ontwikkeling in de kantorenmarkt. Hoe dat kan? Wij zetten het voor u op een rij. 

Tekort moderne en energiezuinige kantoorruimten

Onze branchevereniging NVM doet jaarlijks onderzoek naar de Nederlandse kantorenmarkt. In het marktrapport van 2023 zetten zij de belangrijkste ontwikkelingen op nationaal en provinciaal niveau uiteen. Zo ook het landelijk gebrek aan moderne en energiezuinige kantoorruimten. 

“Grofweg zijn de tekorten het gevolg van de goed draaiende economie in recente jaren, veranderende locatie en objectwensen en de stilvallende nieuwbouw in combinatie met de transformatie van kantoren naar andere functies,” aldus de NVM. Ook doen organisaties door krapte op de arbeidsmarkt meer moeite om medewerkers aan te trekken én te behouden. Met een mooie kantoorruimte die aan alle wensen voldoet, heb je als organisatie een streepje voor. Wij merken dat er in onze praktijk mede daardoor veel vraag is naar hoogwaardige ruimten.

Opname en aanbod in Leiden

Deze vraag is ook relevant voor Leiden, en de stad geeft hier gehoor aan. De komende jaren vinden meerdere grootschalige (her)ontwikkelingen plaats, waaronder de realisatie van Octagon en Lorentz Fase II in het Stationsgebied. Hierdoor wordt de kwaliteit van de ruimten in de stad hoger, en door de ligging en voorzieningen is het Stationsgebied extra aantrekkelijk. 

Maar ook het overige aanbod in Leiden wordt onder handen genomen. Oudere kantoorgebouwen worden nooit gesloopt voor enkel woningen. De voorraad kantoorruimte komt altijd minimaal in hetzelfde volume terug, en soms zelfs meer door de hoogte in te gaan met extra verdiepingen. 

De kantorenmarkt van Leiden

Het gaat goed met de Leidse kantorenmarkt. Door een aantal omvangrijke transacties in twee grootschalige kantoorpanden in Leiden is het aanbod sterk afgenomen. Er is bijna 20.000 m² aan kantoorruimte opgenomen en Leiden ontwikkelt voorspoedig door. Wilt u meer weten over beschikbare panden in Leiden of uw pand verhuren of verkopen aan de juiste gebruiker/eigenaar? Neem contact op met onze makelaars via 071 30 50 200 of stuur een e-mail.  

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring