Didam-arrest bij ons in de praktijk

In november 2021 sprak de Hoge Raad het Didam-arrest uit. Deze uitspraak gaat over de verkoop van panden door overheidsinstanties. Het beïnvloedt hoe de overheid vastgoedtransacties doet en met potentiële kopers omgaat én legt de nadruk op gelijkheid en transparantie in deze transacties. Wat was de aanleiding van deze uitspraak en hoe gaan wij hiermee om in onze eigen praktijk?

Bevoordeling tegengaan

Het Didam-arrest ontstond naar aanleiding van een vastgoedtransactie in Didam, Gelderland. De gemeente had plannen voor de herontwikkeling van een oud gemeentehuis en schakelde hiervoor een projectontwikkelaar in. Deze ontwikkelaar zou een deel van de ontwikkeling vervolgens verhuren aan Coop-supermarkt. Een franchisenemer van een concurrerende supermarktketen had ook interesse in het pand, maar de gemeente verwees altijd naar de projectontwikkelaar. Hierdoor was de franchisenemer van mening dat hij geen gelijke kans had gekregen om het pand te kopen en hij spande een rechtszaak aan. 

Het Didam-arrest is voortgekomen uit deze juridische strijd en heeft tot doel in de toekomst voorkeursbehandeling te voorkomen. Overheidsinstanties zijn verplicht om eerlijk en transparant te handelen bij de verkoop van vastgoed, indien aangenomen kan worden dat er meerdere geïnteresseerde partijen zijn.

Verkoop op basis van het gelijkheidsbeginsel

Deze uitspraak heeft dan ook gevolgen voor de manier waarop vastgoedtransacties van overheden uitgevoerd moeten worden in Nederland, met name met betrekking tot het respecteren van het gelijkheidsbeginsel. Zelf werken wij voor meerdere gemeenten en hebben wij recent voor de gemeente Lisse het voormalige patronaatsgebouw verkocht. Tijdens deze verkoopprocedure hebben we het verkoopproces zorgvuldig uitgestippeld om te garanderen dat de verkoop openbaar én op basis van rechtmatige criteria tot stand gekomen is. 

Meer informatie

Binnenkort starten wij met de verkoop van de voormalige brandweerkazerne in Leiderdorp. Ook tijdens dit proces begeleiden wij de gemeente om het gelijkheidsbeginsel te garanderen door eenzelfde procedure te doorlopen. Wilt u meer weten over het Didam-arrest en hoe wij u kunnen helpen hieraan te voldoen? Neem contact op met onze makelaars via 071 30 50 200 of stuur een e-mail.  

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring